Video EEG de veghe standard cu interpretare (adulți, copii)/20 min - 250 lei
Video EEG de veghe standard fără interpretare (adulți, copii)/20 min - 200 lei
Video EEG de somn copii, cu interpretare/1 oră - 350 lei
Video EEG de somn, siesta copii, cu interpretare/2 ore - 500 lei
Video EEG de somn, siesta copii, cu interpretare/3 ore - 600 lei
Video EEG diurn/2 ore - 400 lei
Video EEG diurn/3 ore - 550 lei
Video EEG diurn/4 ore - 700 lei
Video EEG diurn/8 ore - 1300 lei
Video EEG nocturn/8 ore - 1500 lei
Video EEG nocturn/12 ore - 1800 lei
As. med. Cătălin Blaj
Electroencefalograma (EEG)
EEG este un test care detectează anomalii ale undelor cerebrale sau ale activității electrice de la nivelul creierului. În timpul procedurii electrozii sunt lipiti pe scalp si recepționează potențiale electrice. Variația diferențelor de potențial dintre perechile de electrozi apar ca un grafic pe ecranul unui computer sau ca o înregistrare care poate fi tipărită pe hârtie și interpretată de medic.
În timpul unei efectuării unei electroencefalograme, medicul evaluează în mod obișnuit aproximativ 90-100 de pagini sau ecrane de calculator, de activitate, urmărind forma undelor, dar examinează, de asemenea, scurte explozii de energie și răspunsuri la stimuli, cum ar fi lumini intermitente.
Studiile potențiale evocate sunt proceduri conexe care se pot face, de asemenea. Aceste studii măsoară activitatea electrică din creier ca răspuns la stimularea vederii, sunetului sau atingerii.
Când este nevoie de o electroencefalogramă?
EEG este folosit pentru a evalua mai multe tipuri de tulburări cerebrale cum ar fi epilepsia.
Persoanele cu leziuni ale creierului, care pot rezulta din tumori sau accident vascular cerebral, pot avea valuri EEG neobișnuit de lente, în funcție de mărimea și localizarea leziunii.
Testul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica alte tulburări care influențează activitatea creierului, cum ar fi boala Alzheimer, anumite psihoze și o tulburare de somn numită narcolepsie.
Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a determina activitatea electrică totală a creierului (de exemplu, pentru a evalua o traumă, intoxicație cu medicamente sau gradul de afectare a creierului la pacienții aflați în comă). EEG poate fi, de asemenea, utilizat pentru monitorizarea fluxului sanguin în creier în timpul procedurilor chirurgicale.
Există o serie de factori sau condiții ce pot interfera cu citirea unui test EEG:
Scăderea zahărului din sânge (hipoglicemia) cauzată de post.
Mișcarea corpului sau a ochilor în timpul testelor (dar acest lucru este rar și nu interferează semnificativ cu interpretarea testului).
Lumina, mai ales cea intermitentă.
Anumite medicamente, cum ar fi sedativele.
Băuturi care conțin cafeină, cum ar fi cafea, cola și ceai (în timp ce aceste băuturi pot modifica ocazional rezultatele EEG, acest lucru nu intervine aproape niciodată în mod semnificativ cu interpretarea testului).
Parul uleios sau prezența sprayului sau gelului de păr .
Testul necesită o pregătire specială?
Spălați-vă părul cu șampon, dar nu utilizați balsam cu o noapte înainte de test. Nu produse de îngrijire a părului, cum ar fi spray de păr sau geluri.
Informați medicului dumneavoastră cu privire la toate medicamentele (pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală) și suplimentele pe bază de plante pe care le luați.
Întrerupeți utilizarea medicamentelor care ar putea interfera cu testul, dacă medicul dumneavoastră vă va îndruma să faceți acest lucru. Nu întrerupeți utilizarea medicamentelor fără a consulta mai întâi medicul.
Evitați să consumați alimente sau băuturi care conțin cofeină cu 8 până la 12 ore înainte de testare.
Urmați instrucțiunile medicului despre reducerea somnului cu o noapte înainte de testare. Unele teste EEG necesită să dormiți prin procedură, iar altele nu. Dacă se efectuează EEG în timpul somnului(EEG de somn), este posibil ca adulții să nu aibă voie să doarmă mai mult de 4 sau 5 ore cu o noapte înainte de test. Copiilor nu li se permite să doarmă mai mult de 5 până la 7 ore cu o noapte înainte.
Evitați postul înainte sau în ziua procedurii. Scăderea zahărului din sânge poate influența rezultatele.
În funcție de starea dvs. medicală, medicul vă poate solicita alte pregătiri specifice.
Ce se întâmplă pe durata unui EEG?
EEG poate fi efectuat în ambulatoriu sau ca parte a șederii într-un spital. Procedurile pot varia în funcție de starea dumneavoastră. Discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală despre ceea ce veți experimenta în timpul testului.
În general, procedura decurge astfel:
Vi se va cere să vă relaxați într-un scaun înclinat sau să vă culcați pe un pat.
Un număr variat de electrozi se vor atașa scalpului cu o pastă specială sau se va folosi o cască care conține electrozii.
Vi se va cere să vă închideți ochii, și să vă relaxați.
După începerea înregistrării, va trebui să rămâneți nemișcat pe tot parcursul testului. Înregistrarea poate fi oprită periodic pentru a vă permite să vă odihniți sau să vă repoziționați.
După ce furnizorul dvs. de asistență medicală efectuează înregistrarea inițială în timp ce sunteți în repaus, se pot face teste cu diverși stimuli pentru a produce o activitate de undă a creierului care nu apare în timp ce vă odihniți. De exemplu, vi se poate cere să respirați adânc și rapid timp de 3 minute sau puteți fi expus la o lumină strălucitoare.